fbpx

Göğüs Dikleştirme Estetiği

Göğüs Dikleştirme Ameliyatı

Meme derisinin elastikliğinin kaybı ve meme dokusunun göğüs duvarı üzerinden kayarak sarkması ilerleyen yaşla birlikte her kadın görülen yaşlanma sürecinin bir yansımasıdır. Hem derideki hem de meme dokusundaki bu değişiklikler başta genetik olmak üzere pek çok faktörle ilişkilidir. Bu süreci en çok etkileyen olaylar gebelik / süt verme ve ciddi kilo kayıplarıdır.

    Göğüs dikleştirme ameliyatı yapılacak hastalarda aşağıdaki sorunlardan biri veya daha fazlası mevcuttur. – Meme dokusu yeterli ancak sarkıktır. Adeta meme göğüs duvarı üzerinde aşağıya kaymıştır. – Meme dokusu miktarı yetersiz aynı zamanda da sarkıktır. Bu gruptaki hastalar genellikle – Gebelik / süt verme dönemindeki meme büyüklüklerinden mutlu olmuşlardır. – Meme dokusundaki sarkma daha ziyade meme başı bölgesindedir ve meme başı aşağıya bakacak şekilde bir sarkma mevcuttur. Ameliyat öncesi değerlendirmede hastanın meme dokusundaki ve meme başındaki değişiklikler değerlendirilir, ölçümler yapılır ve ameliyat sonrası planlanan görünüm hasta ile tartışılır. Daha önceden gebelik / süt verme döneminde ve kilo alma hikâyesi varsa bu dönemde memelerde oluşan değişiklikler, memelerde herhangi bir hastalık veya kitle olup olmadığı, biyopsi yapıldı ise sonuçları, ailede meme kanseri olup olmadığı gibi konular sorgulanır.

    Göğüs Dikleştirme Ameliyatı Tekniği

    Meme dikleştirme operasyonu protez kullanılarak veya kullanmadan yapılır. Protez kullanılmadan yapılan operasyonlar yaklaşık 2 saat sürer. Protez kullanılan vakalarda bu sure yaklaşık bir saat kadar daha uzundur. Göğüs dikleştirme ameliyatları farklı teknikleri içerse de, en sık kullanılanları, sarkıklığın derecesi ile belirlenmek üzere ciltten fazla olan bölgenin çıkarılması, meme dokusunun ve meme başının daha yukarı bir noktaya taşınarak desteklenmesi şaklındadır. Ciltte yapılacak kasının yeri en hafif vakalarda meme başı bölgesinin (areolanın) etrafında başlamak üzere sarkıklığın derecesi ile artacak sakilde meme altı çizgisine giden dikey bir kesi ve daha ciddi vakalarda da bu bölgeden her iki yana uzayan anahtar deliği seklinde olabilir. Aynı kesi bölgeleri gerekli vakalarda protez yerleşimi için de kullanılır. Protez kullanılmayan vakalarda ameliyat sonrası çok daha rahattır. Ameliyat sonrası ağrılı dönem, ameliyat olunan günle sınırlıdır. Ertesi günden başlayarak ağrı ve hassasiyet hızla geriler ve 2-3 gün sonra hasta yeni sutyenini kullanabilir ve duş almaya başlayabilir. Protez kullanılan vakalarda ameliyat sonrası donem yaklaşık protez vakaları gibidir. Kas altına protezin yerleştirildiği vakalarda ameliyat sonrası 4-6 gün kaslardaki gerginliğe bağlı olarak kol hareketleri ile artan ağrılar oluşabilir. Belirtilmesi gereken diğer bir konu da, özellikle açık renk ve ince tenli hastaların cilt yapısı nedeniyle kalın ve koyu renk ciltli hastalara kıyasla meme sarkmasına daha yatkın olmalarıdır. Uzun dönemdeki değerlendirmelerde bu grup hastaların ameliyatta sağlanan desteği daha erken kaybettikleri görülmüştür. Bu durum özellikle bu grup hastalarda böyle bir ameliyattan sonra dahi uzun vadede destekleyici sutyen kullanmalarını gerekli hale getirmektedir. Meme dikleştirme ameliyatı bir anlamda vücudun geri kalan kısımlarından daha hızlı yaşlanan, deforme olan bir bölgenin daha genç bir görümüme kavuşturulmasıdır. Hiçbir estetik operasyon yaşlanmayı durduramaz. Ameliyatla sağlanan etkinin sürdürülmesi kısmen genetik kısmen de dış faktörlerle ilişkilidir. Bu anlamda zayıf deri – deri altı destek dokusu olan hastaların ameliyat sonrası uzun dönemde destekleyici sutyen giyinmeleri özellikle vurgulanmalıdır.

    Birkaç Önemli Not

    Göğüs dikleştirme ameliyatından sonra meme şekli- ister protez kullanılarak ister protez kullanılmadan-gelecek gebelik / süt verme ve kilo dalgalanmaları ile kısmen de olsa değişime uğrayacağı bilinmelidir. Hem gebelik/süt verme dönemindeki hem de kilo değişiklikleri her vücutta genetik ve hormonal faktörlerle belirlenen süreçlerdir. Diğer bir ifadeyle bir gebelik/süt verme döneminde memelerin ne kadar büyüyeceği veya kilo alma ve verme dönemlerinde memelerdeki değişiklikler önceden belirlenemez. Bu konuda en doğru tahmin ancak daha önce gebelik geçirmiş veya kilo değişikleri yaşamış hastaların kendi tecrübeleridir. Meme dikleştirme ameliyatlarından sonra tekrar gebe kalan veya kilo alan hastaların memelerinde oluşacak değişiklik bu ameliyattan bağımsızdır. Bu nedenle, daha önceden bu dönemlerde memelerinde ciddi anlamda büyüme görülen hastaların, bu ameliyatı artık yeni bir gebelik planlanmadığı zamanda yapılması tavsiye edilir.